När jag var stor och du var liten

När jag var stor och du var liten

Författare: Jujja Wieslander
Illustration: Emma AdBåge
Rabén & Sjögren, 2021

Visst är det orättvist att alltid vara minst? Men i När jag var stor och du var liten vänder författaren Jujja Wieslander om Emma AdBåge på begreppen – och berättar om när det var precis tvärt om.

– Varför är jag inte med på det där fotot?
– Du fanns inte då.
– Vadå inte fanns?
– Du var inte född då.
– Jamen, nånstans var jag väl?
– Inte vet jag. Du var väl nån annanstans.

Jujjas kommentar om boken:
Alla som har ett syskon kan nog känna igen sig i den här boken. Som det här med att vara minst. Hur många år man än fyller så kommer man ju aldrig ikapp! Då får man ta till sin fantasi. Jag ville  skriva om mina egna lillasysterfantasier. ”När jag var stor och du var liten”, var ett mantra, en  låtsaslek jag tröttade min storasyster med. Emma Adbåge har suveränt gestaltat de känslorna i bild.