Jujja Wieslander och Emma Adbåge släpper ny bilderbok om syskonrelationer

Foto: Mimmi Nordin och Richard Gustafsson

Titel: När jag var stor och du var liten
Av: Jujja Wieslander och Emma AdBåge
Läsålder: 3–6 år
Utgivningsdatum: 20 augusti 2021

Visst är det orättvist att alltid vara minst? Men i När jag var stor och du var liten vänder författaren Jujja Wieslander om Emma AdBåge på begreppen – och berättar om när det var precis tvärt om.

Varför är jag inte med på det där fotot?
– Du fanns inte då.
– Vadå inte fanns?
– Du var inte född då.
– Jamen, nånstans var jag väl?
– Inte vet jag. Du var väl nån annanstans.

Det är bra att vara minst i familjen. Det finns någon att se upp till, någon som kan hjälpa och någon som kan förklara när man inte förstår. Men ibland är det orättvist! Hur rolig är en trehjuling jämfört med en stor, blank cykel? Och varför måste man vänta så länge på att få börja skolan?

Grunden till boken är ett tal som författaren Jujja Wieslander skulle hålla på sin systers 80-årsfirande.

– Jag funderade på ett litet tal till syrrans 80-årskalas. Det blev som alla kalas förra året inställt och kvar blev en lapp i fickan, med orden ”När jag var stor och du var liten”. Det var mitt mantra som jag, den eviga lillasystern, brukade övertyga storasyster om hur det EGENTLIGEN förhöll sig. I boken finns också den pakt min syster och jag har slutit: ”Vi ska inte dö. Aldrig i livet!”.

Jujja Wieslander, mest känd för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan och Emma Adbåge, Augustprisvinnare för sin hyllade Gropen, har tillsammans skapat en bilderbok om två systrar. Om hur det är att alltid vara minst eller störst och hur det skulle vara om man bytte roller. Om storasyster fick gå och lägga sig först och lillasyster vara uppe sent. Men också om hur underbart det är att få dela vardagen med någon som man älskar.

Detta är Wieslander och AdBåges första samarbete.

– Att arbeta med Jujja och den här texten har varit givande, ärofyllt, roligt. Texten är både så enkel och så modig. Det har känts som jag kunnat arbeta med långa lösa tyglar. Samtidigt har texten hållit i tyglarna själv, i och med att den rör sig mellan två världar: nutiden/verkligheten och så fantasins korsande dåtid/framtid. Det har varit roligt att lösa det, och jag tycker så mycket om det lite prövande filosofiska drömmande fantasi-spåret hos den lilla systern – replikerna och tankarna som utmanar huvvet!, säger Emma AdBåge.

Bild: Emma Adbåge

Vill du vinna ett signerat ex av boken? Kolla in vår tävling som vi har på Mamma Mu och Kråkans instagram! Tävlingen hittar du här!

Lämna en kommentar