Serieböcker

Mamma Mu och Kråkan leker

Författare: Jujja Wieslander
Illustration:
Micaela Favilla baserat på Sven Nordqvist illustrationer
Rabén & Sjögren, 2015

– Va?! Vad GÖR du Mamma Mu?
– Jag lägger mig på magen så här. Och sträcker fram nosen så långt det går. Och fäller in hornen så mycket jag kan. Jag sträcker på svansen så mycket det går. Vet du vad jag leker då?
– En ko som har blivit tokig kanske?
– Orm, Kråkan.

Jujjas kommentar om boken

Från början var jag lite skeptisk till förlagets förslag att vi skulle ge ut några av berättelserna om Mamma Mu och Kråkan i serieform. När mina barn var små och ville läsa Bamsetidningarna tyckte jag själv att det var tråkigt att läsa för dem och jag kunde inte förstå hur barn kan hänga med i alla de där små rutorna. (Fast de gör ju det!) Sven var inte heller så pigg på att rita serier. För pilligt, tyckte han. 

Men det visade sig vara väldigt roligt att prova ett annat sätt att berätta. Serier är lite som film. Allt utspelas i dialogen och jag kände att jag var tillbaka där allt började – i radiomanusen. Sven godkände och handledde erfarna Micaela Favilla att spökrita och jag fick Fabian Göransson, talangfull serieskapare som redaktör. För nybörjarläsarna kan det vara enkelt med den knappa texten i serierutorna skrivna med versaler.