Serieböcker

Mamma Mu och Kråkan gör ett zoo

Författare: Jujja Wieslander
Illustration:
Micaela Favilla och Elin Fahlstedt baserat på Sven Nordqvist illustrationer
Rabén & Sjögren, 2020

Mamma Mu och Kråkan ska starta zoo i hagen hos bonden, men de har inte bestämt vilket sorts zoo det ska bli än. Ett kråk-zoo kanske?

Jujjas kommentar om boken

Från början var jag lite skeptisk till förlagets förslag att vi skulle ge ut några av berättelserna om Mamma Mu och Kråkan i serieform. När mina barn var små och ville läsa Bamsetidningarna tyckte jag själv att det var tråkigt att läsa för dem och jag kunde inte förstå hur barn kan hänga med i alla de där små rutorna. (Fast de gör ju det!) Sven var inte heller så pigg på att rita serier. För pilligt, tyckte han.

Men det visade sig vara väldigt roligt att prova ett annat sätt att berätta. Serier är lite som film. Allt utspelas i dialogen och jag kände att jag var tillbaka där allt började – i radiomanusen. Sven godkände och handledde erfarna Micaela Favilla att spökrita och jag fick Fabian Göransson, talangfull serieskapare som redaktör. För nybörjarläsarna kan det vara enkelt med den knappa texten i serierutorna skrivna med versaler.