Bilderböcker

Mamma Mu blir ledsen

Text: Jujja Wieslander
Bild: Sven Nordqvist
Rabén & Sjögren, 2024

– Är du min vän, Kråkan? frågade Mamma Mu.
Kråkan märkte inte ens att Mamma Mu var ledsen.
Han flög ut genom fönstret igen.
– Jag ska bara titta om Lina har gett mig någon pizza, ropade han.

Jujjas kommentar om boken

Mamma Mu och Kråkan har varit vänner väldigt länge nu. Att de är vänner över huvud taget beror nog på att Mamma Mu kan överse med att Kråkans mindre smickrande sidor. Mu, vad du överdriver Kråkan, säger hon bara. Eller så förstår hon att han egentligen är rädd när han är arg.  Men den här gången gick det lite för långt. När han inte ens märkte att hon blev ledsen, när hon fick lov att fråga: Är du verkligen min vän, Kråkan?
Som så ofta var det en verklig händelse som satte igång den här berättelsen.  En liten flicka lekte med sina dockor som var osams. ”Kommer du inte till mig nångång, så kommer jag inte till dig”, sjöng hon.