Ny bok med Dagspöket!

Jujja Wieslander och Jens Ahlboms populära skapelse Dagspöket vann Förskolebarnens Litteraturpris 2021. Nu är det 30-årsjubilerande läspande, frimodiga och nyfikna spöket tillbaka i ett fartfyllt och roligt äventyr.

Foto: Mimmi Nordin och Magda Lindbom

Dagspöket började sitt läspande liv i barnradion för 30 år sedan. Men som alla vet är spöken odödliga och Dagspöket har trogna och nya lyssnare och läsare även idag – över 700.000 böcker har sålts genom åren. Med mycket humor berättar Jujja Wieslander och Jens Ahlbom står för de fartfyllda och roliga bilderna. Dagspöket är inte som alla andra spöken. I stället för att vara vit är han svart – så han syns inte på natten! Därför måste han spöka på dagen. På nätterna, när alla vanliga spöken är ute och spökar, vill Dagspöket mest ha någonstans att bo.

”På dagen är ingen rädd för spöken. Alla tror bara att han är en filt, en handduk, eller kanske badbyxor. Dagspöket glider runt för att hitta nånstans att bo, men råkar hela tiden ut för att bli förvandlad. I den här boken blir han klänning på en lärare. Dagspöket tycker det är tråkigt att hon bara sitter stilla och är tyst,” berättar Jujja Wieslander.

”Barnen blev tysta och försökte räkna igen.
Då kittlade Dagspöket läraren i midjan. Där var hon verkligen kittlig. Hon hoppade upp ur stolen
och började springa mellan bänkarna och skratta.
-Ha ha hi hi ho ho!
Barnen slutade räkna.
Zånt är kul, tänkte Dagspöket.”

Text av Rabén & Sjögren, för mer info om boken besök deras hemsida här.