Adjö Gunilla

Bild: Jörn H Moen, Rabén&Sjögren

Adjö Gunilla
– kollega och barnboksvän

Hon var verkligen en av de stora. Det kommer att sägas av många. Hon var en av de mest lästa, det kommer att rapporteras. Alla känner Alfons, inte bara här utan i stora delar av världen. Hon var tidigt ute, så modern och djärv i sitt bildspråk, en pionjär i att ge bilden i barnens böcker samma status som texten.

Gunilla stod absolut på barnens sida. Hon såg barnets egen utforskande lek som det viktigaste i sina böcker. Det håller jag mest av henne för.

Hon var fräck och modig i sina bilder och berättelser, verkade aldrig rädd att gå sin egen väg. Det beundrade jag henne för. Hon hade stark integritet och stil, både i sitt liv och sitt sätt att föra sig, alltid iklädd något vackert i färg och form.

Hennes glada röst och hesa skratt kommer jag att sakna.

Jujja

Lämna en kommentar